LOOPWORK

IMG-5860.jpg

Project '22-'23

Met Maja Jantar, Joâo Lobo en François Vaiana

In seizoen ’20-’21 deed ik onderzoek naar vocaal akoestisch loopen. Gewoon met de stem zonder pedalen. Dit onderzoek werd ondersteund door Q0-2, Netwerk Aalst, workspacebrussels, Cas-co/30CC, CC Berchem en C-TAKT. Ik voerde dit onderzoek met verschillende vocalisten/ muzikanten/performers als Lynn Cassiers, Maja Jantar, Justine Maxelon, Mathieu Calleja, Benjamin Vandewalle en Adrián Sánchez Núñez. 

 

Herhaling of loop is altijd een kenmerk geweest van mijn geluidstaal. In dit onderzoek wilde ik me helemaal verdiepen in dit ene element en onderzoeken wat het nu precies is dat me zo intrigeert aan de loop en op welke manier ik daarmee aan het werk wil gaan. 

 

In workspacebrussels voerde ik een analytisch onderzoek met Justine Maxelon. Dit legde een goede basis voor het verder werken met andere vocalisten. Het onderzoek gaf een concreet idee van wat een loop kan zijn en welke richtingen men uit kan, welke richtingen ik uit wilde. Tevens creëerde dit onderzoek een duidelijke artistieke richting voor de projecten die uit dit onderzoek zijn voortgekomen. 

 

Tijdens het analytisch onderzoek hebben wij gewerkt rond een verscheidenheid aan elementen als het verschuiven van de focus van de muzikant (steady ritme, ingewikkelde maatsoorten, samenzang of eclecticisme…), het werken op verschillende texturen en transities (volume, industriële geluiden, etnische invloeden…), verschillende evoluties (constructie, deconstructie, versiering,…), de lengte van een loop en het de-loopen door middel van tekst, zang of een ongoing materiaal. 

Luister naar een fragment van het research

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het gebruik van deze verschillende tactieken wil ik een specifieke geluidstaal ontwikkelen waarbinnen het geluidslandschap continu verandert en beïnvloed wordt. De vocalist/muzikant reist als het ware doorheen een trance vanuit een perspectief van hoge concentratie.   

 

Het project reist van minimalisme tot dense groove tot noise tot eclectische eigenaardige werelden, doorheen surrealistische geluidslandschappen die de verbeelding van de luisteraar prikkelen. 

 

Ik heb voor dit project muzikanten uitgekozen met een zeer uiteenlopende achtergrond (jazz, hedendaagse muziek, opera,…) die verbinding vinden door het basisidee van de loop. Enerzijds wil ik hen uit hun comfort-zone halen en anderzijds wil ik in dit project op zoek naar het creëren van een gezamenlijke geluidstaal vanuit al die verschillende achtergronden. 

In Concertzaal Miry in Gent zal een opname worden gecreëerd, in het kader van Made in Miry

DATA

20/04/23 Concertzaal Miry, Gent

Juli '23 BOS! Festival, Wilde Westen, Kortrijk

CREDITS

Concept & regie: Ine Claes

Vocals: Maja Jantar, François Vaiana, Ine Claes

Drums & percussie: Joâo Lobo

Een kamikamka production

Gecreëerd met de steun van Concertzaal Miry en SMOG