top of page
pic1.png

Dialogues with a View - Soup for Breakfast

 

In samenwerking met Maja Jantar 

In residentie in Netwerk Aalst in Oktober '19

 

 

Dialogues with a view - soup for breakfast is een voorstelling met live stem- en videoprojectie. In deze performance creëren Maja Jantar en Ine Claes een dialoog tussen hun geluids- en beeldwereld. Beide kunstenaars werken met taal of tekst, in hun aanpak zoeken ze een dialoog binnen hun verschillen en overeenkomsten.

 

De kern van dit werk is een video, opgenomen door Maja Jantar, in de zomer van 2011, in Mývatn, IJsland. De video is een enkele opname van 30 minuten, opgenomen door een raam met uitzicht op het landschap van Dimmuborgir, een populaire toeristische attractie in het noorden van IJsland. De video toont het landschap en de interacties van de toeristen ter plaatse. De vluchtigheid van deze relatie zorgt voor een spanning - het landschap verandert langzaam maar zeker, maar is niet mobiel - de toeristen zijn voortdurend in beweging. De eenvoudige repetitieve bewegingen van de toeristen, door uit de context te worden getrokken, creëren een gevoel van theatraliteit. Zij zijn de acteurs in dit uitzicht voor het raam.

 

Maja en Ine bekijken de dialoog vanuit verschillende perspectieven en benaderen deze vanuit verschillende invalshoeken door het afbeelden van de acteurs op het scherm, het gebruik van de taal en door de organische ontwikkeling van de geluidscommunicatie tussen de twee performers. Door hun teksten en vocaal materiaal samen te brengen creëren ze een compositie die de orkestratie wordt van de video die achter hen speelt.

 

In dit werk gaan de kunstenaars op zoek naar de poëzie van het stille landschap, de poëzie van de eenvoudige handelingen die op het scherm en in de gebaren van de twee performers op de scène worden waargenomen. Samen creëren ze een voorstelling van beeld en geluid waarin hun twee werelden met elkaar communiceren en versmelten.

 

Met dit werk willen Maja en Ine dialogen creëren tussen verschillende werelden en een gemeenschappelijke basis vinden. Zo willen ze een metafoor creëren voor de hedendaagse maatschappij waarin de communicatie tussen verschillende culturen niet altijd vlekkeloos verloopt. Waarbij we vooral moeten zoeken naar symbiose en ons niet alleen moeten richten op waar we van elkaar verschillen, maar ook op het zoeken naar overeenkomsten in onze verschillen.

Live opname van het concert in QO-2, La Semaine du Son (Januari 2020)

Opname door Stijn Cools, mix door Mathieu Calleja

Schermafbeelding 2020-08-26 om 22.31.40.

Late Night Lab, Radio Klara 15/09/20

bottom of page