top of page
copyright-sara-claes.tiff

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               ©Sara Claes

 

 

CRASH TEST

Creatie 2024

Line Boogaerts & Ine Claes

 

12 & 13/02/24 Interventie op Krokusfestival

24/03/24 Try-out Corso, Berchem

05/05/24 Première Beyond the Black Box, Monty Antwerpen

27/10/24 Hagelslagfestival, CC De Spil

17/11/24 Kunstendag voor kinderen, CC Palethe

2024 De Rinck, Brussel

2025 Krokusfestival

Crash Test is een transdisciplinaire interactieve performance-installatie gericht op kinderen en gezinnen. Een project dat tekenen, geluid en beweging in dialoog brengt met een combinatie van oude en nieuwe media. Een project voor families waar ook kinderen tussen de 9 en 12 jaar participatief aan deelnemen.

 

Crashtest is het tweede project waarvoor beeldend kunstenaar Line Boogaerts en muziek- en performancemaker Ine Claes samenwerken. Crash test heeft een lange geschiedenis en bouwt voort op Line en Ine's performance 'Interval Wiper Switch' maar heeft een andere insteek.

In Crash test tekent Line met grote (en kleine) gebaren op een grote glasplaat. De tekeningen worden met behulp van een grote overhead geprojecteerd op een projectiescherm dat in de ruimte hangt. Kinderen maken deel uit van een 'tableaux vivant' terwijl ze door de ruimte bewegen op een parcours dat voor hen is uitgezet op de vloer/speelplaats. De kinderen bewegen met objecten en kostuums, hun bewegingen en poses vormen schaduwen op het scherm. Op deze manier versmelten de schaduwen van de kinderen met de tekeningen van Line en vormen de twee lagen een poëtisch geheel. Ouders en kinderen kunnen vanaf de andere kant van het scherm meekijken. Ze zien de 2 lagen samensmelten op het scherm.

Het project verwijst naar autorijden en roept een specifieke manier van aandacht op: vervreemding. Je rijdt langs vreemde gebouwen. Vormen en staketsels duiken op langs de kant van de weg. Zag je die lichtflits door het raam? Zag je die figuur langs de kant van de weg? Zag je daar iemand staan achter dat raam? Half slapend, half dromend op de achterbank, de straatlantaarns, de bomen,... vervormen tot vreemde figuren... . De afwisseling van betekenissen is een constante in het werk. Concrete objecten, lichamen en visuele aspecten worden omgevormd tot een droomachtig werk waarin herinnering en subjectiviteit centraal staan. Ine en Line zullen interviews houden met kinderen en hen vragen stellen die gerelateerd zijn aan het thema van het werk en het thema van reizen, herinneren. Deze zullen de inspiratie vormen voor de beelden die ze creëren. Fragmenten van de interviews zullen door Ine ook gebruikt worden in haar muzikale compositie die de voorstelling ondersteunt. 

 

De muziek die Ine zal maken gaat uit van het idee van de bizarre tussenwereld waarin je je bevindt als je reist. Ze zal zich richten op de grens tussen concreet en verbeelding waarin je je bevindt als je als kind op reis bent. Half slapend vervorm je de geluiden die je hoort. De liedjes die mama zingt spelen zich af in je hoofd, het gebrom van de auto wordt vervormd in je dromen.

 

Een kamikamka productie

Met de steun van WPZimmer, Monty, Corso, Krokusfestival en de Bibliotheek van Berchem

 

Footage teaser ©Sara Claes

bottom of page