top of page
52732640623_e16346a54c_o.jpg

HUSH - Night Air Festival Kortrijk (2023)

INE CLAES (BRUSSEL, 1984)

Ine Claes is een uit Brussel afkomstige muziek en performance maker die muziekprojecten creëert en performances waarin ze verschillende disciplines verweeft. Haar artistieke taal wordt gekenmerkt door het gebruik van dagelijkse geluiden, bewegingen, materialen... die ze transformeert om zo desoriënterende werelden te creëren waar de betekenis en onderlinge relaties van elementen voortdurend verschuiven. In haar werk dat een dromerige, surrealistische dimensie heeft, wil ze de toeschouwers meenemen naar een kinderlijke wonderbaarlijkheid en hen vragen elke vorm van rationaliteit los te laten. 

 

Ine houdt ook van tekenen. 

 

Ine heeft samengewerkt met beeldend kunstenaars, muzikanten, performers en choreografen zoals Line Boogaerts, Benjamin Vandewalle, Andreas Halling, Aloun Marchal, Fabienne Seveillac, Maja Jantar, Otacilio Melgaço, Jim Clayburgh, Mathieu Calleja, Juan Parra Cancino, Eric Thielemans, Jerzy Bielski, Joâo Lobo, Els Mondelaers en vele anderen. Sinds 2017 werd haar werk ondersteund door C-TAKT, Muziekcentrum De Bijloke, Kunstencentrum BUDA, Kunstencentrum KAAP, Musica Impulscentrum voor Muziek, La PLace de la Danse CDCN Toulouse Occitanie, Théâtre de Vanves, Nadine, Workspace Brussels, QO-2, Casco/30CC, Schouwburg Corso en vele anderen.

ACHTERGROND

Nadat ze in 2008 afgestudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bracht Ine's interesse in beweging en beeldende kunsten haar tot samenwerkingen op het vlak van interventies in de publieke ruimte, kortfilm en installaties met verschillende beeldend kunstenaars als Liesbeth MaritTomas Israël & Jacques Urbanska, Koen Moerenhout en Sara Claes

Haar belangstelling voor de wereld van het geluid groeide met de jaren en ze werd een stem-autodidact. In 2012 creëerde ze haar eerste werk waarbij stem, beweging en de publieke ruimte werden samengebracht in het duet Riptide met Aloun Marchal, in première op Nuit Blanche Brussel 2012. Als danseres en vocaliste werkte ze samen met Jerzy BielskiMarion LevySabine Molenaar, Cie Le Cardage, Aloun Marchal en anderen. In 2018 was zij assistante mise en scène in de Opera van Lille voor de opera La Légende du Roi Dragon van Arthur Lavandier. 

 

In 2013 stichtte zij, samen met Johanne Saunier, het muziek- en dansproject Ballets Confidentiels waarin het duo stem, muziek en dans samenbracht. Het gezelschap creëerde stukken bedoeld voor de onconventionele ruimte. Ine ontwiep en voerde een breed repertoire uit en werkte samen met verschillende componisten, schrijvers en musici waaronde Georges Aperghis, Joâo Lobo, Martin Crimp, Quatuor Tana, Toma Gouband. De projecten werden vertoond in o.a. Handelsbeurs, Bozar, Paris Quartier d'été, Maison de La Danse Lyon, Odegand,... Na 5 jaar verliet Ine Ballets Confidentiels om zich te concentreren op haar eigen onderzoek en werken te ontwikkelen waarvoor zij zelf de stem en het geluid creëert. 

PARTNERS EN RESIDENTIES

2017: nadine

2018: CC Jacques Franck

2019: Kunstencentrum Vooruit

            C-TAKT

            CC De Ploter

            Project(ion) room

            Netwerk Aalst

2020: De Bijloke

            Workspacebrussels

            GC De Maalbeek

            deFENIKS           

            Workroom @ Kanal Centre Pompidou

            Cas-co/30CC

            Nadine

2021: Akropoditi Dance Center

            Netwerk Aalst

            workspacebrussels

            Kunstencentrum BUDA

            C-TAKT

            Corso

            nadine

2022: C-TAKT

            Corso

            Théâtre de Vanves

            0090

            La Place de La Danse - CDCN Toulouse

            Smog 

            KAAP

            Musica

            Tanzhaus Zürich

            JOJI INC

2023: Concertzaal Miry

            GC De Rinck

2024: WPZimmer

            Monty

            Corso

            Krokusfestival

            Bibliotheek De Poort

            

bottom of page