top of page
vooruit (12).JPG

©Sara Claes (Kunstencentrum Vooruit 2019 - Research voor asfaraswecantell)

 

INE CLAES (BRUSSEL, 1984)

Ine is vocaal kunstenaar, componist, choreograaf en performer. Ze creëert multidisciplinaire geluidsprojecten, muziekprojecten en performances waarin ze dans en stem combineert. In haar werk onderzoekt ze multitasking en is ze geïnteresseerd in het voortdurend verschuiven van verschillende lagen, waardoor ze eclectische en desoriënterende werelden creëert die absurd, dromerig of surrealistisch zijn. Ze houdt ook van tekenen. 

 

Ine heeft samengewerkt met beeldend kunstenaars, muzikanten, performers en choreografen zoals Line Boogaerts, Benjamin Vandewalle, Andreas Halling, Aloun Marchal, Fabienne Seveillac, Maja Jantar, Otacilio Melgaço, Jim Clayburgh, Mathieu Calleja, Juan Parra Cancino, Eric Thielemans, Jerzy Bielski, Joâo Lobo, Els Mondelaers en vele anderen. Sinds 2017 werd haar werk ondersteund door C-TAKT, Muziekcentrum De Bijloke, Kunstencentrum BUDA, Kunstencentrum KAAP, Musica Impulscentrum voor Muziek, La PLace de la Danse CDCN Toulouse Occitanie, Théâtre de Vanves, Nadine, Workspace Brussels, QO-2, Casco/30CC, Schouwburg Corso en vele anderen.

ACHTERGROND

Nadat ze in 2008 afgestudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bracht Ine's interesse in beweging en beeldende kunsten haar tot samenwerkingen op het vlak van interventies in de publieke ruimte, kortfilm en installaties met verschillende beeldend kunstenaars als Liesbeth MaritTomas Israël & Jacques Urbanska, Koen Moerenhout en Sara Claes

Haar belangstelling voor de wereld van het geluid groeide met de jaren en ze werd een stem-autodidact. In 2012 creëerde ze haar eerste werk waarbij stem, beweging en de publieke ruimte werden samengebracht in het duet Riptide met Aloun Marchal, in première op Nuit Blanche Brussel 2012. Als danseres en vocaliste werkte ze samen met Jerzy BielskiMarion LevySabine Molenaar, Cie Le Cardage, Aloun Marchal en anderen. In 2018 was zij assistante mise en scène in de Opera van Lille voor de opera La Légende du Roi Dragon van Arthur Lavandier. 

 

In 2013 stichtte zij, samen met Johanne Saunier, het muziek- en dansproject Ballets Confidentiels waarin het duo stem, muziek en dans samenbracht. Het gezelschap creëerde stukken bedoeld voor de onconventionele ruimte. Ine ontwiep en voerde een breed repertoire uit en werkte samen met verschillende componisten, schrijvers en musici waaronde Georges Aperghis, Joâo Lobo, Martin Crimp, Quatuor Tana, Toma Gouband. De projecten werden vertoond in o.a. Handelsbeurs, Bozar, Paris Quartier d'été, Maison de La Danse Lyon, Odegand,... Na 5 jaar verliet Ine Ballets Confidentiels om zich te concentreren op haar eigen onderzoek en werken te ontwikkelen waarvoor zij zelf de stem en het geluid creëert. 

PARTNERS EN RESIDENTIES

2017: nadine

2018: CC Jacques Franck

2019: Kunstencentrum Vooruit

            C-TAKT

            CC De Ploter

            Project(ion) room

            Netwerk Aalst

2020: De Bijloke

            Workspacebrussels

            GC De Maalbeek

            deFENIKS           

            Workroom @ Kanal Centre Pompidou

            Cas-co/30CC

            Nadine

2021: Akropoditi Dance Center

            Netwerk Aalst

            workspacebrussels

            Kunstencentrum BUDA

            C-TAKT

            CC Berchem

            nadine

2022: C-TAKT

            CC Berchem

            Théâtre de Vanves

            0090

bottom of page