

_JPG.jpg)
©Sara Claes (Kunstencentrum Vooruit 2019 - Research voor asfaraswecantell)
INE CLAES (BRUSSEL, 1984)
Ine is een transdisciplinair kunstenaar die werkt met stem, geluid, beweging en beeldende kunst. Ze creëert geluidsprojecten, geluidscomposities en performances. In haar performances zoekt ze naar het ontstaan van desoriëntatie van de performer, en daarmee het publiek, door de methode van multitasking, het samenbrengen van verschillende lagen. Haar doel is om psychedelische of absurde werelden te creëren waar de kijker/luisteraar niet noodzakelijkerwijs volledig begrijpt waar hij of zij zich bevindt. Met deze techniek wil Ine de menselijke behoefte om alles te begrijpen en te labelen wat we tegenkomen counteren. In 2019 ontving zij een beurs van de Vlaamse overheid voor de ondersteuning van haar onderzoek naar desoriëntatie, waarin ze specifiek kijkt naar de gemeenschappelijke kenmerken in haar werk en het Japanse theater. Ine werkt samen met verscheidene artiesten. Ze houdt ook van tekenen.
ACHTERGROND
Nadat ze in 2008 afgestudeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten bracht Ine's interesse in beweging en beeldende kunsten haar tot samenwerkingen op het vlak van interventies in de publieke ruimte, kortfilm en installaties met verschillende beeldend kunstenaars als Liesbeth Marit, Tomas Israël & Jacques Urbanska, Koen Moerenhout en Sara Claes.
Haar belangstelling voor de wereld van het geluid groeide met de jaren en ze werd een stem-autodidact. In 2012 creëerde ze haar eerste werk waarbij stem, beweging en de publieke ruimte werden samengebracht in het duet Riptide met Aloun Marchal, in première op Nuit Blanche Brussel 2012. Als danseres en vocaliste werkte ze samen met Jerzy Bielski, Marion Levy, Sabine Molenaar, Cie Le Cardage, Aloun Marchal en anderen. In 2018 was zij assistante mise en scène in de Opera van Lille voor de opera La Légende du Roi Dragon van Arthur Lavandier.
In 2013 stichtte zij, samen met Johanne Saunier, het muziek- en dansproject Ballets Confidentiels waarin het duo stem, muziek en dans samenbracht. Het gezelschap creëerde stukken bedoeld voor de onconventionele ruimte. Ine ontwiep en voerde een breed repertoire uit en werkte samen met verschillende componisten, schrijvers en musici waaronde Georges Aperghis, Joâo Lobo, Martin Crimp, Quatuor Tana, Toma Gouband. De projecten werden vertoond in o.a. Handelsbeurs, Bozar, Paris Quartier d'été, Maison de La Danse Lyon, Odegand,... Na 5 jaar verliet Ine Ballets Confidentiels om zich te concentreren op haar eigen onderzoek en werken te ontwikkelen waarvoor zij zelf de stem en het geluid creëert.
CREATIES EN ONTWIKKELING
In 2017 creërde zij de solo stem/beweging I choke, You choke, let's All choke together, op uitnodiging van het muziekfestival Ecouter pour l'Instant in Frankrijk. Dit werk kreeg de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en was in residentie bij Nadine Brussels. Dit is het eerste werk waarvoor ze zelf het geluid / de stemcompositie creëert. Deze solo legde de grondslag voor haar onderzoek naar multitasking en desoriëntatie en haar huidige artistieke richting.
In 2019 creëerde zij het geluidsproject DIVE, met Mathieu Calleja en Juan Parra Cancino, een project met stem, percussie en elektronische muziek gecreëerd voor musea en expositieruimtes.
Eveneens in '19 creërt zij een nieuw project met Maja Jantar, Dialogues with a view - Soup for Breakfast, een project met videoprojectie en live stem.
In 2020 volgt de creatie van asfaraswecantell, een voorstelling voor 2 zangers en 2 dansers die stem en beweging samenbrengt via een transdisciplinaire dialoog. Asfaraswecantell is haar eerste werk waarbij Ine niet zelf op scène staat. Het is een co-productie van C-TAKT, Muziekcentrum De Bijloke en kamikamka, met de steun van workspacebrussels, WALPURGIS/deFENIKS, Halolalune Production and L.A.R.D.
In 2020 werd Ine uitgenodigd door beeldend kunstenaar Line Boogaerts, voor een artistieke samenwerking in Line's project Interval Wiper Switch, waar zij, naast het performen ook de soundscape ontwierp voor deze installatie. In residentie in workspacebrussels en in première in Whitehouse Gallery in juli '20.
In seizoen '20-'21 zal Ine een ontwikkelingsfase houden die focust op muzikale ontwikkeling. Het grootste gedeelte van het onderzoek gaat naar vocaal akoestisch loopen waarvoor ze verschillende kunstenaars uitnodigt om mee te experimenteren als Adrian Sanchez Nunez, Justine Maxelon, Lynn Cassiers, Sander De Winne, Maja Jantar, Mathieu Calleja en Benjamin Vandewalle. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door workspacebrussels, nadine, Netwerk Aalst, QO-2, Cas-co/30CC, Akropoditi Dance Center, C-TAKT en CC Berchem.
In 2021 startte ze ook een nieuwe samenwerking met de Braziliaanse avant-garde componist Otacílio Melgaço. Samen creëren ze composities door middel van een proces waarbij de initiator wordt afgewisseld. De samenwerking is ongoing en zal resulteren in een album.
In 2022 start ze met een nieuwe creatie, de performance HUSH, een duet stem/beweging met Benjamin Vandewalle. Met een eerste work-in-progress vertoning op Festival Ardanthé in Parijs en de première in Corso in oktober '22.
In '22-'23 start ze het muziekproject LOOPWORK, een project rond de akoestische loop voor 3 vocalisten en 1 percussionist. Met de steun van SMOG, Concertzaal Miry en Festival van Vlaanderen Kortrijk.
Ine's werk wordt geproduceerd door kamikamka.
GC De Maalbeek ©Sara Claes
GC De Maalbeek ©Dirk Gillis
GC De Maalbeek ©Sara Claes
PARTNERS EN RESIDENTIES
2017: nadine
2018: CC Jacques Franck
2019: Kunstencentrum Vooruit
C-TAKT
CC De Ploter
Project(ion) room
Netwerk Aalst
2020: De Bijloke
Workspacebrussels
GC De Maalbeek
deFENIKS
Workroom @ Kanal Centre Pompidou
Cas-co/30CC
Nadine
2021: Akropoditi Dance Center
Netwerk Aalst
workspacebrussels
Kunstencentrum BUDA
C-TAKT
CC Berchem
nadine
2022: C-TAKT
CC Berchem
Théâtre de Vanves
0090

